Fakkeltog og protestcamp – kampen mot gruvedumping fortsetter

Aksjoner i flere byer lørdag 26. februar – Natur og Ungdom varsler sivil ulydighet mot gruveprosjekt ved Førde.

Tekst: Kamerat E.
Foto: Felix

«Gruveslam er Norges skam!» ropte aktivistene i fakkeltoget som gikk gjennom Trondheims gater på ettermiddagen lørdag 26. februar. Fakkeltoget var organisert av Natur og Ungdom fikk tilslutning fra flere ungdomspartier. Aktivister tilknyttet blant annet Skeivt Opprør deltok med banneret «Føkk kjønnsnormer – ikke miljøet!». Banneret var høsten 2021 med da aktivister fra Trondheim reiste opp til Repparfjorden for å delta i protestene mot gruveprosjektene der. Fakkeltoget var en del av nasjonal felles markeringsdag mot gruvedumping. Kampen mot dumping av gruveavfall i norske fjorder har pågått i mange år, og har blitt løftet frem som en av de viktigste miljøsakene i Norge. Kampen i sommer og høst stod om primært om Repparfjord i Finnmark, protestcampen stod i over 100 dager og ble med det den lengste protestcampen i Norge. Protestene bidro til å hindre at arbeidene med å starte gruven kunne starte sommeren 2021.

Nå er det kampen mot Nordic Mining sitt lenge planlagte gruveprosjekt ved Førdefjorden som løftes frem av Natur og Ungdom som den mest akutte. Et fjell skal sprenges bort og tonnevis med gruveavfall skal dumpes i en sårbar fjord. Førdefjorden er en biologisk viktig fjord med et mangfold av arter, viktig for laks så vel som den sjeldne blålangen, hevder organisasjonen. Natur og Ungdom skriver på sinne nettsider at de er klare til å gå til aksjoner om ikke gruveprosjektene «Vi ser på sivil ulydighet som siste utvei for å redde fjordene, og så langt står over 4600 mennesker på liste som er villige til å bryte loven mot gruveplanene.» Norge er et av to land i verden som tillater sjødeponering av gruveavfall.

Det er nå i ferd med å bli bygget opp en protestcamp, ikke ulik den som har vært ved Repparfjord, i bygda Vevring utenfor Førde. Natur og Ungdom oppfordrer på sine nettsider engasjerte aktivister å ta turen. Det er en frykt for at arbeidene med å forberede gruvedriften i Vevring og Engebøfjellet kan starte innen kort tid. Tillatelsene til utslipp er i slutten av februar til politisk behandling. «Det er viktig å huske på hva vi kjemper for å bevare! Derfor vil vi tilrettelegge for sosiale aktiviteter knyttet til livet i fjorden og naturen i området og på Engebøfjellet. Dette kan blant annet være fjellturer, fisketurer, historiefortellinger, musikkinnslag og masse mer». Skriver Natur og Ungdom på sinne nettsider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: