Hetrofilisering av skeive

-Kamerat Kalle

Mainstream skeive forræder sine egne ved å si at «vi er like som dere». Fordi vi er annerledes, og det skal ikke bare aksepteres, det skal hedres som noe grunnleggende positivt!

Det har vært en sakte glidning mot at skeive forhold skal være akkurat som heteroforhold, og at vi skal være som dem. Dette er å svikte våre egne. Den skeive kampen stoppet opp da vi fikk kjønnsnøytral ekteskapslov, men dette er bare med på å sementere forskjellene mellom de «flinke» skeive og de «kjipe» skeive. De polyamorøse, de kjønnsskeive og de som ikke passer inn i den heteronormative familieboksen med to vokse og lykkelige barn, blir fortsatt dyttet ut i kulda. Vi har bare utvidet kjernefamiliedefinisjonen til å også inkudere likekjønna partnere, der vi egentlig burde jobbe for å knuse hele kjernefamiliebegrepet.

Vi ser dette når det er snakk om kink på pride. Det er et ønske fra våre egne om å være akseptable ovenfor heteroer, at vi skal passe inn i en akseptabel boks der vi ikke er synlig skeive. Våre egne ønsker å være «vanlige personer», de vil leve «vanlige liv», et liv som passer inn i den kapitalistiske tanken om kjernefamlie, barn, bikkje og 9-4 jobb.

I stedet for å fokusere på å knuse systemene som holder både skeive og andre marginaliserte grupper nede, så jobbes det med pene og pyntelige anti diskriminerings regler. Det er jo vel og bra med anti diskriminerings-lover, men det er å sminke grisen. Systemene er fortsatt der, og de vennene mine som ikke i stor nok grad greier å skjule sin annerledeshet er fortsatt arbeidsledige. Det er ikke lov til å diskriminere på kjønn og legning, men det holder i massevis å si at personen ikke kommer til å passe inn det eksisterende arbeidsmiljøet. Ingen kan ta dem på det, og den egentlige grunnen forblir skjult. Kanskje vet ikke arbeidsgiveren selv hvorfor de mener dette, og dermed blir vannet enda mer grumsete.

Det er alltid en pris å betale for å være fri. Det er vanskelig, og det kan være skadelig eller farlig, å leve utenfor det aksepterte og normale som følger med majoritetskultur. Særlig hvis en ikke har folk rundt seg som kan støtte og hjelpe. Og når en da blir vendt ryggen av andre skeive, skeive som selv burde være solidariske med de av oss som ikke er like konforme, mister man en livbøye. Internett har gjort det lettere å finne andre som er i samme situasjon, men også der hører vi en diskurs der det blir sagt at skeive må passe inn i et heteronormativt samfunn.

Å være skeiv er å stille spørsmål ved hele den heteronormative samfunnsformen. Å heterofilisere seg selv er å skjære vekk den skeive delen av skeive folk, for å passe bedre inn i en kapitalistisk og heterofil verden.

Til syvende og sist skader det skeive, vi må slutte å ofre oss selv på et alter av heterofil aksept.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: