XR Trondheim med aksjon på Black Friday

-Kamerat E.

-Foto: T-Bear

Fredag 26. oktober arrangerte XR Trondheim aksjon og bannerdropp inne på Trondheim Torg. Aksjonen kom etter en kort klimamarkering med appeller i Tordenskiolds parken. Aksjonen var særlig rettet inn mot handlende som var på kjøpesenteret i forbindelse med Black Friday. Budskapet på banneret som også gikk igjen i appellene i forkant var: «Klimakrisa løses med folkemakt, ikke forbrukermakt. Systemendring ikke klimaendring.» I appellene i forkant ble særlig utslipp i forbindelse med kles- og elektronikkindustrien trukket frem av appellantene. Ved siden av å snakke om klimaavtrykk ved overkonsum av klær og elektronikk tok de også opp tema som vilkårene til ansatte i industriene og utslipp og konsekvenser for natur og øvrig miljø.

Appellantene ba om mer og billigere gjenbruk. Gjenbruk kan ikke bare være mote for de rike, men et faktisk alternativ for alle lag av samfunnet. En av appellantene nevnte at som arbeider i en gjenbruksbutikk strakk ikke lønna til for å handle klær i samme butikk. En annen av appellantene gav utrykk for hvordan Black Friday var en av de i «sannhet mørkeste av årets dager» en dag som mer enn noen annen viste «hvordan kapitalismen virker og hvordan den aldri kan bli bærekraftig». Aktivisten ytret videre hvordan profittjag og reklame leder til et oppkonstruert høyt konsum. Også de andre appellantene trakk frem kapitalismen og jakten på profitt som en av hovedårsakene til klima- og naturkrisa verden nå rammes av.

Aksjonistene fikk mye oppmerksomhet fra folk inne på kjøpesenteret. Det ble ropt slagord og sunget, mens banneret hang godt synlig for alle som var innom. Etter en drøy halvtime kom politiet og aktivistene pakket rolig sammen banneret og forlot Trondheim Torg. Aktivistene utrykte etter aksjonen at de var fornøyde gjennomføringen og oppmerksomheten. Et par titalls aktivister, flesteparten fra XR Trondheim deltok.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: