40 år i fri aktivitet

Kamerat E.


Trondheims eldste ungdomshus, UFFA fyller 40 år! Fredag 12. og lørdag 13. november feries jubileet stort med en rekke konserter med ulike band, foredrag og quiz. Gjennom 40 år har UFFA på mange måter vært Trondheims undergrunns scene. Et sted for kultur og aktivisme. Et sted der lovens lange arm ikke helt rekker. Et sted for frie ungdommer, i alle aldre. Fra da pønken var ung har UFFA gitt stadig nye ungdommer et sted å henge og spille, en arena for utfoldelse og frihet. Igjennom årene har det vært tøffe tak, branner, turbulente tider, drama og konflikt. Avstanden mellom opp og nedturer var kort, men alltid som en føniks-kråke av ruinene og asken på ny har UFFA vært der for de som har trengt et sted.


Mer enn noen annet kontinuerlig ungdomsmiljø var UFFA en stemme og tilstedeværelse på enhver barrikade og demonstrasjon i Trondheim. Det var opprør mot byens politiske elite, ordensmakt og establishment. Det var samarbeid med aktivister for mange saker. Det var mobilisering for Svartlamon, da det trengtes som mest.

Det var solidaritet med Christiania og andre okkupasjoner og fristader rundt om i Europa. Det var kamp mot rasisme og rasister. Det var antifascisme! En frihetlig stemme, en stemme for motmakt – alle visste det var UFFA! Et alternativ til strebere, konformister og marxist-leninister.


Anarkisme kan være så mangt, UFFA også har hatt mange ansikter opp gjennom årene og gitt takk og vegger til de som ikke ellers var velkomne. På den måten har UFFA bidratt til å skape rom for ideer, prosjekter og håp i en ellers konform og traust trøndersk by. UFFA gjør Trondheim større enn den er, mange prøver å gjøre det motsatt. Mange har vært innom, noen dro aldri. For noen var det en periode, viktig og utviklende, på en eller annen måte, for andre ble det livet. UFFAs historie rommer for mye til å oppsummere det kort – men stort sett har det vært greit at det skjedde på UFFA.


Ekte motkultur er av de ordene som best kan beskrive UFFA så langt. Fremtiden vil avsløre hvilken rolle UFFA spiller når vi nå allerede er et godt stykke forbi da alle snakket om det nye årtusenet. Behovet for frihet og aktivisme synes større enn på lenge. I et samfunn preget av kommersialitet og konformitet er frie arenaer der en kan tenke og gjøre annerledes en nødvendighet. I møte med dagens utfordringer trenges frie og aktivistiske arenaer. Men det kreves også vilje til handling og kreativt kommer ikke av selv. Gjennom 40 år har evnen til å stadig gi rom for nye generasjoner av aktivister og artister vært av UFFAs fortrinn, unge stemmer trenger i dag mer enn noen gang arenaer som ikke er gjennomplanlagt. Arenaer der mer er lov og hvor en kan finne sin egen vei.


Trondheim trenger UFFA! Ungdom trenger UFFA! Motkulturen trenger UFFA!


De beste ønsker til UFFA, Trondheims eldste og frieste ungdomshus, feir ikke med måte, fra en bråkmaker til en annen!


For program sjekk UFFA ut på Facebook eller stikk innom en dag det er åpent i kafeen (dvs. de fleste hverdager).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: