Klimaaktivister blokkerte trafikken i sentrum

-Tekst og bilde: T-Bear

Torsdag kl 17 møttes en gruppe på ca. 20 aktivister ved Olav Tryggvason-statuen på Torget. Stemningen var spent blant aktivistene, som bar fargerike flagg med en karakteristisk logo. Extinction Rebellion (XR) Trondheim var klare for sin første i en rekke av sverme-aksjoner utover høsten. Innen kort tid ljomet slagord utover Torget idet gruppen bevegde seg mot sin første mål: krysset mellom Munkegata og Erling Skakkes gate.

Etter flere tiår med manglende handling fra politikerne på klima og miljø, ser aktivistene i XR seg nå nødt til å bruke fredelig sivil ulydighet for å framtvinge de nødvendige tiltakene. Verden er på vippepunktet, og XR mener kun radikal handling er akseptabel nå. Derfor krever de at Trondheim kommune handler som om klimakrisa de har erklært er reell, og setter opp et representativt borgerråd på klima og naturtap.

Sverme-taktikken går ut på å blokkere trafikken i relativt kort tid, for så å bevege seg til en ny plass. Basert på guerilla-krigføring, er taktikken å bevege seg fortere enn styresmaktene og skape forstyrrelse i hele byen. Samtidig når man gjennom forskjellige lokasjoner ut til større deler av befolkningen.

Etter første fase ved Rådhuset, bevegde derfor gruppen seg ned til Bakke Bru og blokkerte nordgående trafikk i Kjøpmannsgata. Her gikk alt på skinner og både sinte og mindre sinte sjåfører ble møtt med store smil og forklaringer på hvorfor gruppen aksjonerte. Etter korte sperringer av vegen, tok aktivistene kvelden for å samle seg og komme sterkere tilbake neste gang. Utover høsten vil gruppen fortsette å skape forstyrrelse i sentrum inntil politikerne tar krisa på alvor og møter kravene. XR ser stor vekst i Trondheim for tiden og har ukentlige møter eller aksjoner hver torsdag kl 17. Det masserekrutteres i alle aldre og miljøer, og alle er velkomne. Ønsker du å delta i kampen for vår framtid, kan du ta kontakt XR Trondheim på xrn_trondheim@protonmail.com.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: