Minnesmerke etter Benjamin Hermansen vandalisert

Tirsdag 20. juli kunne blant andre VG og NRK melde at minnesmerket etter Benjamin Hermansen var blitt skjendet. Noen hadde ved hjelp av sjablonger tagget teksten «Breivik fikk rett» på sokkelen til minnesmerket etter det rasistisk drapet som fant sted i 2001. Tirsdag var en lang rekke politikkere og samfunnstopper ute og fordømte hærverket, inkludert statsministeren og Oslos byrådsleder. Fra antirasistiske miljøer kan det rapporteres om en stor uro. Taggingen av minnesmerket representerer en dreining som enn så lenge ikke har vært like tydelig i Norge. Det er i skrivende stund ikke kjent hvem, eller fra hvilket miljø som står bak. Nærliggende er uansett å se teksten opp mot 22. juli og ti-årsmarkeringen av terrorangrepet og massakren på Utøya i 2011. Tekstens innhold peker i seg selv også i denne retting gjennom referansen til Breivik. Bruken av sjablong peker i retting av at det ikke var helt tilfeldig, men var planlagt. Det er så vidt redaksjonen vet ikke kommet inn rapporter om lignende hærverk andre steder, eller hærverk mot andre anti-fascistiske minnesmerker i Norge. Det opplyses at politiet etterforsker saken som hat kriminalitet.

Benjamin ble knivdrept av nazister på Holmlia utenfor Oslo 26. januar 2001. Han ble bare 15 år gammel. Bak drapet stod nynazister tilknyttet gruppa Boot Boys. Nazistene bak drapet var Ole Nicolai Kvisler og Joe Erling Jahr, i tillegg ble Kvislers kjæreste også dømt. Drapet utløste en større folkebevegelse mot rasisme og hat, noe som hadde stor betydning for det antifascistiske arbeidet i Norge.

Redaksjonen føler med familie og venner av Benjamin og forventer at politiet gjør en grundig etterforskning av saken.

Tips om høyreekstrem aktivitet, tagging og nazipropaganda mottas med takk. Alle opplysninger behandles fortrolig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: