Aktivist forsøkt slått ned!

Truende nazister tok til nevene i møte med kritiske ytringer i Trondheim. Alliansen og Lysglimt samlet høyreekstreme i Trondheim.

Ettermiddag torsdag 15. juli markerte en gruppe fascister og nynazister anført av Hans Jørgen Lysglimt Johansen i Trondheim. Totalt samlet, etter det Bråkmakern erfarer, en liten flokk på mellom 10 og 20, for det meste velkjente personer med tilknytting til høyreekstreme og/eller konspirasjon teoretiske miljøer seg øverst i gågata for å stå på stand sammen med leder og eneste medlem av ettmannspartiet Alliansen alternativ for Norge. Blant de som dukket opp var flere etter hvert relativt kjente personer som Bjørn Inge Johansen, konspirasjonsteoretiker og vaksinemotstander, også listetopp for Alliansen i Sør-Trøndelag. Bjørn Inge har også vart sentral i frimann-miljøet som over en del år har vært aktivt, og skapt mye trøbbel, i Orkdals-området. Også med var Anneli Virtannen, som filmet og strømmet markeringen for plattformen Alternativ Media, en blogg hun driver sammen med Ronny Rønning som også var til stedet. Begge er blitt kjent som sentrale i forsøk på å bygge nettverk mellom ulike høyreekstreme i Trøndelag og resten av landet. De har det siste året vært å se på en lang rekke korona-fornekter arrangementer iblant annet Trondheim og Oslo. Under et arrangement tidligere i våres snublet og falt Virtannen i et forsøk på å dytte en fredelig aktivist ned fra scenen på torget i Trondheim. Saken er blitt omtalt i Bråkmakern #7. Ved siden av disse var også en lang rekke, noe mindre profilerte, men velkjente fjes til stede.

Fascistene ble tilnærmet umiddelbart konfrontert av tilfeldig forbipasserende og aktivister som hadde møtt opp. Flere av fascistene, som påstod at de kjempet for ytringsfrihet, likete det å bli møtt med motytringer dårlig. Flere av fascistene valgte i møte med verbale ytringer å ty til fysisk vold. Det var tilfeller både av dytting, noe politiet som hadde møtt opp med mange folk lot til å se gjennom fingrene på. Men da en ung aktivist ble forsøkt slått ned av en fascistene grep en av politifolkene inn. Mens resten av det store gruppen politi stod og så på fikk den ene politien hjelp av aktivist med synlig anarkist-merke på jakken til å hindre fascisten fra å gjøre ytterligere skade. Den ene fascisten ble da bortvist fra området, og forholdet som ble godt dokumentert. Flere av de som var til stedet har ytret til redaksjonen at de var forundret og sjokkert over at bare en av politifolkene grep inn og at de ikke valgte å bortvise hele fascistgruppa og Lysglimt. En anonym person som var der ytret i etterkant spørsmålet om politiets og medias sympatier gjør dem uegnet til å beskytte fredelige folk mot angrep fra høyreekstreme i Trondheim. Det hører også med til historien, ifølge folk som var der, at Lysglimt selv skal ha forsøkt å dyttet folk. Ingen kom alvorlig til skade, men tilskuere til hendelsen mener det mer dreide seg om flaks og relativt rask respons fra noen av de tilstedeværende.

Flere av fascistene hadde også med seg hunder på demoen. Det skal ha blitt fremsagt dårlig tilslørte trusler fra blant Ronny Rønning om at hunden kunne være aggressiv og farlig. Dette er etter hva redaksjonen kjenner til ikke første gangen Rønning har benyttet hund som trussel overfor folk i Trondheim. I en tilspisset situasjon kan en aggressiv hund ha et stort skadepotensialt, på linje med flere forbudte våpen. Folk har også ytret til redaksjonen at de er bekymret for dyrevelferden til hundene som blir dratt med på den typen markeringer. Hundene selv er der ikke av fri vilje og den typen markeringer kan fort være stressende og oppleves som traumatiserende for et dyr som ikke forstår situasjonen rundt seg. En kan også merke seg at det denne gangen ikke bare var Rønning som hadde med hund, men også en av de andre fremmøtte.

Fredag 16. juli kunne Adresseavisen melde at en mann, i 30-årene, er siktet i forbindelse med opptrinnet i forbindelse med Alliansens opplegg i Nordre. Saken blir dermed tatt videre til vurdering for påtale og eventuell straffeprosess.

Til tross for at flere av fascistene har bakgrunn fra nynazistiske grupper påstod enkelte av dem at de selv ikke er fascister. Her velger vi i redaksjonen og lene oss på det gamle ordtaket, «vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er». Lysglimt har selv en lang rekke meget grove uttalelser, både antidemokratiske, antisosialistiske, om såkalt rase og antisemittiske ved siden av hets mot muslimer, sosialister og de fleste andre. Alle som velger å gå tilvalg på hans lister bør derfor, slik redaksjonen tolker det, kunne vente seg å bli sett i sammenheng nynazisme og kalt fascister.

Redaksjonen mottar gjerne tips om høyreekstreme, konspirasjonsteoretikere og nazister i Trondheim og Trøndelag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: