Første Bratsberg pride – flammer mot skeivfobi og regn i Bratsberg

Kamerat E.

Etter at ideen først ble lansert høsten 2020 ble Bratsberg pride virkelighet lørdag 10. juli. I regnværet møtte et 30-talls personer frem for å feire og protestere i bygda Bratsberg noen kilometer sør-øst for Trondheim. Ideen ble til da representanter fra Trondheim Pride reiste rundt i kommunen om distriktet med kampanjen skeiv-der-du-er, og blant annet hadde et av sine arrangementer til støtte for polske skeive-aktivister på kirkebakken. Som i en hver pride med respekt for seg selv var det også parade i Bratsberg 10. juli. Denne gikk fra den gamle skolen ved Bruråk opp til sentrum i bygda der det ble show og appeller utenfor idrettshuset og skolen. Med på paraden deltok også representanter fra Trondheim Pride, Foreningen FRI og Skeivt opprør. I paraden bidro aktivister fra skeivt opprør med banneret «total kjønnsfrigjøring». Showet var enkelt, men variert, de fremmøtte i regnværet fikk med seg foruten appeller ved initiativtakeren også en minikonsert med den snart albumaktuelle Trondheims-artisten og låtskriveren Birk Kolmannskog, som også hadde konsert under Skeive opprørsdager 2021. Ved siden konsert ble det, kanskje for første gang i Bratsberg, flammeshow ved Ingvill og Tara.

Initiativtaker for arrangementet, Felix, understreket viktigheten av blant annet bedre transhelse, ikke minst behandlingstilbud, og den økte faren fra høyreekstreme i sin appell etter paraden. En rød tråd i appellen var at pride ikke bare er en fest og en feiring, men like mye også en protest. Hen takket også de oppmøtte og fortalte til redaksjonens medarbeider at hen var godt fornøyd med at arrangementet hadde blitt en virkelighet. Til tross for ikke det største oppmøte var det mange positive tilbakemeldinger i sosiale medier og fra folk som observerte paraden fra biler og hus langs marsjruten.

En annen av appellantene, mangeårig medlem av pridestyret i Trondheim Pride, Eivind Rindal, utrykte en stor glede over at Trondheim og Bratberg nå hadde fått en ekte bygde-pride. I appellen ble det også nevnt hvordan det at det rom for skeive er helt avgjørende for hvordan utvikling en bygd ønsker. Rindal avsluttet med en oppfordring til folk i andre byer og bygder om at de selv må ta initiativ og arrangere egne festivaler og markeringer; «en får ikke mer moro enn en lager selv».

Trondheim Pride arrangeres i første halvdel av september, i 2021 arrangeres festivalen 3. til 12. september. Skeivt opprør arrangerer en lang rekke ulike arrangementer, inkludert S.A.K., utover høsten, følg med på facebook for mer informasjon. ‘

Redaksjonen ønsker å dekke skeive spørsmål og aktivisme, om du sitter på saker eller tips er det bare å ta kontakt med redaksjonen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: