Parkpilsen leve!

-Tekst: Kamerat E.

-Illustrasjon: Urokråka

Et opprop for frihet også i våre friområder!

Nå har vi sett det, igjen, utestedene, drikkebulene, kroene … de er livsfarlige. Mørke steder der smitten kan spre seg. Nå som sommeren er her er det på tide å slå et slag for det et av nordmenns favorittlovbrudd. Pils i park! Når utepils på pub er blitt hasard så er det godt å vite at i parkene er det plenty med plass og liten grunn til å frykte dårlig luftutskifting. I tillegg, etter en lang og mørk vinter, gir parken en mulighet til å nyte solens livgivende stråler. Vitamin D er sunt for deg, for ditt immunforsvar og din allmenhelse. Det burde ikke være noe hinder igjen. Trekk ut i parken, åpne boksen, den med iskalde gyllene dråper … og bryt norsk lov. Hvem bryr seg? KRF? Moralistene bryr seg. De som vill putte alt og alle de ikke liker bak gjerder, helst så høye som mulig. Da synes de ikke så godt. Pils i park, er smaken av sommer og frihet. Frihet, glede i trygge rammer, godt smittevern og en glad befolkning er god samfunnsmedisin. Folk trenger parkene, grønt gress, sol, frisk luft, fuglesang og parkpils.

Parkpilsen smaker frihet, uansvarlighet og litt opprør. Opprør mot alt som tynger en ned og holder en fanget i systemets lenker. Lenkene til kirken, kongen og kapitalen. Parken er din du eier den selv. Du kan gå der, være der og det skjer i din fritid. Parkpils er skjønnhet, det er hyggelige samtaler med glade venner. Det er å ligge i gresset ved siden av en du elsker. Det er å spille ball med kamerater og ta en kald en i pausen. Det er det motsatte av stress og arbeid. Festival eller bare en rolig solskinnsdag.

Parkene er byens lunger, og der dens skjel blomstrer. De er oaser i en ødemark av betong og asfalt. Et sted for ro og et sted for liv. Liv i en ødemark av kapitalisme og produktivitet. Et sted der natur og kultur møtes. For meg hadde det ikke gjort noe om parkene skulle ha blitt enda litt villere. Litt mer fri. En by trenger rom som innbyr til frihet, steder der en kan være i fred. Der en ikke trenger å bruke penger. Der en ikke trenger å tenke på kleskode. Der en kan finnes seg selv og kanskje en å elske eller å elske med. Parkenes rolle i skeiv frigjøring må ikke undervurderes. Når borgerskapet, regimetjenerne og de dannede gikk å la seg kom de fra fjern og nær inn, skeivningene. Mellom busker og trær i mørket et stenkast utenfor lyset fra gatelysene levde det en parallell verden av flørting, sex og kjærlighet. I tider av undertrykkelse levde den skeive scenen i mørke parker og på øde bystrender. Fri i friområdene. Slik var det før, lenge før apper og nettsteder forandret sjekking for alltid. Rundt om i verden tjener parkene fortsatt denne rollen, som en opprettholder av skeive.

Parkene tilhører folket, ofte betegnes de som friområder, områder der den som ellers slaver for det daglige brød kan senke sine skuldre og kjenne på noen timers frihet. Men dette er en illusjon, for mens en sitter der på en benk og koser seg kommer de. Formyndermenneskene. Da har de fått nok av frihet og en av moralistene setter opp et skilt med paragrafer. Ikke gå på gresset! Ikke bade her! Ikke spill musikk, i alle fall ikke moderne bråkete musikk! Ikke luft hunden din! Ikke røyk! Ikke drikk! Ikke synd på plenen! Moralistene ønsker å regulere alt, og de er utrettelige. De maser og gir seg ikke ved avslag. Frihetselskerne må vike, må kues bort. Akkurat som ungdommer og andre pøbler. Parken kan ikke bli et sted for frihet og umoral. For folk som ikke holder den borgerlige standard. For det ville ha plaget moralistenes og formyndernes sjel. Husk det finnes ikke verre synd enn den du selv kan observere i et offentlig friområde.

I dag kjemper ungdommen på Ranheim og Charlottenlund en Davids kamp mot kommunen. Ikke for pils, men dog for det enda mer uskyldige bading. Kommunen har, etter press fra lokale moralister, satt opp et gjerde. Men husk bading i likhet med livet selv er farlig, og kanskje også syndig… HMS kalte de det vist nok. Det hadde nesten skjedd ulykker der. Ungdommen protesterte, og de har min støtte. Livet er farlig, bading er farligere, men en gjør det fordi det er deilig. En lever i det fri. Om problemet er luksusbåter og vannscootere så burde vell kanskje de vike? Trondheimsfjorden er stor og dyp. Det burde være nok plass til rikingene og seile sin egen sjø? Ungdommene straffes fordi de er ungdommer. For det at de ikke legger seg kl. 8 på kvelden, fordi de spiller musikk og ball. For de de stirrer, vist nok, over på rikingene som ligger og soler seg foran sine rådyre kanalhus. Kommunen, ved politikerne, har resignert og gitt administrasjonen ordre om å stramme grepet. Ungdommenes frihet kunne ellers truet verdien på rikingenes kanalhytter på Grillstad. Jeg håper at de vinner, og en dag kanskje kan vi slå ølboksene sammen og skåle for frihet i en grønn park.

Parkpils skader ingen, om du ikke overdriver og skader deg selv. Soling i nettoen skader heller ingen, andre enn eventuelt deg selv om du blir solbrent. Barns lek skader ikke. Ballspill er ikke en trussel. I parker og friområder er det rom for mange, slik bør det være. Men selvfølgelig vis rimelig hensyn, ikke skad andre. Ta vare på folk rundt deg. Ikke la søppel forsøple parken og naturen. Ellers kan du gjør hva du vil!

Frihet den gis ikke, den må tas! Var det en gang en klok mann, en som hadde skjønt noe, som sa. Det gjelder ikke minst i våre parker. Parkene som i sitt opphav var for de mektiges forlystelse er blitt åpnet for folket og folket skal ta dem. Det er ikke tilfeldig at parkene var av de viktigste kamparena revolusjonsvåren 1968. Folk gikk på gresset, de røykte, drakk og hadde sex. Autoritetene skalv, de fryktet det verste. Folk kastet sko, og klær, og lot håret gro fritt. Krisen var et faktum. Lydehigeheten var blitt borte. Parkens frihet kommer ikke fra oven fra borgerskap og politikkere. Dette er frihet som må tas, igjen og igjen … den er ikke vunnet en gang for alle.

Tråkk på gresset! Røyk, drikk og pul! Sol deg toppløs! Spill musikk! Parken er din! Leve parkpilsen! Leve friheten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: