Menneskemaskinen

Kamerat Kalle

Det føles godt å gå i skogen. Sitte i fjærasteinene og høre på bølgene og se floa komme innover. 1700-tallets franske filosofer snakket om at mennesket er en maksin. Dette er en tanke som gjennomsyrer samfunnet i dag, vi tenker på kroppene våre som kalde maskiner, ikke som levende kjøtt. Det eneste hellige er de klare tankene i et skarpt hode. Men hva er en tanke, om ikke bioelektriske signaler i en fysisk og levende hjerne?

Du er ikke en menneskemaskin som liker natur. Du ER natur. Vi gir oss selv mange oppgaver. Vi skal jobbe, vi skal rydde, vi skal gjøre alt, og så blir vi sinte og klandrer oss selv når det ikke går som planlagt. Ideen om ubegrenset vekst og produktivitet har du internalisert, og overarbeid er normen. Du er natur, og du driver rovdrift på ditt eneste hjem, kroppen din.

Du må lytte til hva den levende kroppen sier. Tenk på hvile som miljøvern. Dersom noen driver rovdrift på skogen og havet, så kommer miljøvernerne og krever verneområder og kvoter og bestandsregulering for at balansen skal opprettholdes. Dine ressurser er ikke annerledes, uansett hva NAV sier. Hvile er miljøvern. Da snakker jeg ikke om å ligge på sofen og ha dårlig samvittighet fordi du burde ha støvsugd. Jeg snakker om hvile som i å koble helt av. La hybelkaninene flyte, la jobbeposten ligge ubesvart.

Kroppen og livet har sykluser. Årstidene kommer og går i naturen, men sånn er det i kroppen også. Mensen, fødselsdager, dødsdager, høytider. Alt dette har satt spor i kroppen. Det er greit å være trist årsdagen for at den beste mammaen døde, og ikke presse seg til å jobbe ekstra hardt akkurat den dagen.

Finn frem din indre miljøverner og senk skuldrene. Du er ikke en maskin, du er natur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: