Koronafornektere lager konspirasjonsteorier om konspirasjonsteoretikers død

-Kamerat E.

Fredag 9. april kunne flere norske medier, blant dem NRK, melde at den relativt kjente figuren i det norske konspirasjonsmiljøet Hans Kristian Gaarder hadde død med påvist koronavirus i kroppen, han var i 60-årene. Dødsfallet kom ifølge rapporter i media etter noe tid med symptomer forenelig med sykdom etter smitte av koronavirus. Gaarder hadde gjennom mange år figurert som skribent for konspirasjons- og alternativnettestedt Nyhetsspeilet.no. Et nettsted som det siste året har publisert en lang rekke med artikler om at den pågående pandemien egentlig ikke eksisterer. Gaarder selv skal bare for kort tid siden påstått i sosiale medier at hele korona-pandemien var en løgn satt i verk av myndigheter og legemiddelindustri. Han skal ha vært blant dem som støttet opp om demonstrasjonene mot pandemitiltak som har vært den senere tiden.

På nettsiden til Nyhetesspeilet ble det fredag lagt ut et innlegg fra redaksjon der de avviser at Gaarder kunne ha død av korona. Antydningen i innlegget går langt i å hinte til at det også skulle være noe unaturlig ved dødsfallet. «Vi har mistet tre lysarbeidere tidligere som har vært en del av redaksjonen i Nyhetsspeilet. Hans sin overgang virker veldig brå og helt ut av det blå. Er det noe vi alle vet så har ikke Hans avsluttet inkarnasjonen sin på grunn av corona.» stod det i nyhetsoppdateringen ved lunsjtid fredag. På ettermiddagen var det ikke mulig å komme inn på Nyhetsspeilet, sitatene er hentet kl. 11:20. Videre kunne en lese hvordan påstandene om korona-sykdom tilnærmet var en hån mot Gaarders ettermæle: «Hans siste ettermæle er en falsk nyhet. Flere på Facebook sier han var helt frisk på mandagen. Det siste han hadde ønsket var å få en slik artikkel publisert om seg selv som et punktum for sitt enorme arbeide for det beste for menneskeheten. Hans som med stort mot utfordret de mørke kreftene var ikke i stand til å si noe som helst den siste dagen? En «influensa» fungerer ikke slik.»

Oppdateringene på nyhetsspeilet var fredag ettermiddag bare en av flere meldinger som var begynt å sirkulere i ulike deler av konspirasjonsmiljøene, det er lite som tyder på at spredningen av alternative versjoner og konspirasjonsteorier om dette dødsfallet kommer til avta. Fredag kveld hadde blant annet konspirasjonsteoretikeren og høyreekstremisten Jarle Johansen, gjennom sin nettblogg, fremmet teorier om at dødsfallet kunne knyttes til Erna Solberg og en påstått jødisk konspirasjon. Jarle Johansen figurerte i 2017 på listene til Lysglimts Alliansen, og tilhører de mest ekstreme ytterpunktene i det norske konspirasjonslandskapet.

I løpet av det siste året, som også er blitt belyst tidligere i Bråkmakern, har koronapandemien blitt et tilbakevendende fokus for stadig nye og mer dramatiske konspirasjonsteorier. Det er også klart hvordan høyreekstreme nå er i ferd med å bygge allianser med et bredere konspirasjons og alternativ miljø. Her kan nevnes at Nyhetsspeilet lenge har vært en av de viktigste plattformene i Norge for blant annet vaksinemotstandere. Nettstedet har også vert av de viktigste plattformene for spredning av teorien om chemtrails, 5G (som også noen har nevnt i forbindelse Gaarders dødsfall) og 11. september. Ved siden av direkte konspirasjonsteorier er Nyhetsspeilet vært viktig for det norske UFO-miljøet og har lenge dekket saker om påståtte besøk av utenomjordiske.

I etter tid av dødsfallet har politikkere og helsepersonell i Gaarders hjemkommune, Gran, gått ut med bekymringer knyttet til vanskene med å drive smittesporing i miljøet av koronafornektere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: