Frukt mot fascisme og vaksine-motstand!

-Tekst: Kamerat E.

-Illustrasjon: Urokråka

Kjente personer fra nazimiljøer i front for anti-korona-demo i Trondheim.

Høyreekstremister og koronafornektere demonstrerte lørdag 20. mars mellom regnbyger og kulingkast i Trondheim. Markeringen var en del av større rekke av demonstrasjoner andre byer i Norge og utlandet. De fremmøtte kjempet mot ulike sider ved pandemihåndteringen, deriblant ulike koronatiltak, massevaksinasjon og nedstenging av samfunnet. Under et tilsynelatende dekke av å kjempe for demokratiske rettigheter brukte demonstrantene taletiden til å spre mer eller mindre ville konspirasjonsteorier. I Trondheim figurerte flere av byens mest kjente nynazister, med kjent tilknytting til blant annet NMR, fra scenen på Torget. Blant disse kan en særlig merke seg Ronny Rønning og Anneli Virtannen, som begge holdt tale for en broket forsamling av konspirasjonsteoretikere, vaksinemotstandere og 5G-skeptikkere. Mellom talene var det flere musikalske innslag. Til tross for at demonstrasjonen både hadde hatt rikelig med forhåndsomtale i Nidaros og Adresseavisen brukte Rønning store deler av sin taletid til å angripe det han omtalte som «mainstream media». Innledningsvis strømmet nettavisa Nidaros også dirkete fra arrangementet, men etter Rønnings tale ble overføringen tatt ned. Rønning driver sammen med Virtannen en høyreekstrem blogg med tilknytting kjente nettverk av nynazister i Norden.

Tilstedeværende kunne fortelle om et stort oppbud av politi, både uniformert og i sivil under demonstrasjonen. I tillegg har flere redaksjonen har vært i kontakt med kunnet informere om at det rundt torget også var blitt observert folk som kan ha vært «støttefolk» fra høyreekstremistiske miljøer. Dette er i tråd med flere hendelser der miljøet rundt Rønning har prøvd å lokke frem det de liker å kalle AFA, jamfør tidligere artikler i Bråkmakern. Tross stort oppmøte av fascister, journalister og politi kom det, sikkert for noen skuffende, ikke til noen større konfrontasjoner.

Likevel fikk fascistene ikke holde på med sin propaganda uimotsagt. Etter talen til Ronny Rønning gikk en ung mann opp på scenen bevæpnet med fire bananer, som han demonstrativt, med stor synlig ro begynte nonchalant å spise. «Fordi jeg hadde bananer på meg og så det var en demonstrasjon, og at jeg tenkte at det ville være ydmykende overfor dem å bli dekket til av en personsom spiser banan.» uttaler aktivisten som ønsker å bli omtalt som Bananmannen til redaksjonen søndag. På spørsmål om det var planlagt forteller han at det var en handling inspirert av mulighet og øyeblikket: «Det var en på sparket-greie, jeg var på vei hjem og hadde på meg bananer. Disse folkene er veldig glad i ytringsfrihet og grunnloven, og tenkte de ville være berette til å beskytte min ytringsfrihet og den grunnleggende retten til å spise mat.» Bananmannen fremholder at bruken av bananer på ingen måte var ment nedsettende, rasistisk eller homofobt: «Det var ikke noe gjennomtenkt, og det var ikke, som noen har påstått eller kunne tenke rasistisk eller homofobisk ved bananspisingen. Men det var noen i publikum som lo, men jeg tenker de lo av hvor teite de som drev med foredraget så ut, selv om de var på samme side. Det kan ha nådd inn på en litt ydmykende og narrgjørende måte. Budskapet deres er såpass skjørt at fire bananer kan komme i veien for det og overskygge det.» Han fortsetter videre med å understreke «Folk bør få lov til å si hva de mener, men det betyr ikke de burde fått demonstrasjonen godkjent. Den fremstod som lite respekterende og flere ganger trosset de smittevernet.»

Like morsomt syntes Anneli Virtannen ikke at dette stuntet var. Da Bananmannen spiste sine bananer gjorde hun et fremstøt for å få fjernet han fra scenen på torget. «En 50 år gammel dame (redaksjonen har her ikke tatt seg bryderiet med å undersøke Virtannens alder nærmere) forsøkte først å dytte meg ned fra scenen. Men det gikk ikke! Hun klarte å spenne bein på seg selv. Jeg synets det bare bidro til å gjøre det morsommere og styrket min sak, som er ganske vagt definert. Min sak er ikke mye mer enn en motreaksjon på dem, og at det de sto og sa var teit. Hun overfalt meg. Jeg vill si det er forsøk på legemsfornærmelse.» Etter hendelsen ble aktivisten fotfulgt av en av demonstrantene og det kom til en litt opphetet situasjon, men denne ble raskt løst da en vekter kom til stedet. Det er også blitt rapportert at en maskert person med hvit heldekkende maske plutselig dukket opp på demonstrasjonen. Denne personenes tilstedeværelse skal, ifølge folk som var på stedet og så det, ha blitt oppfattet som stressende av de mest sentrale og profilerte av høyreekstremistene.

Bananmannen uttaler til vår journalist at han gjerne vil oppfordre folk til å spise frukt og eller bær som måte å protestere mot fascisme og konspirasjonsfolk. «Jeg håper dette vil inspirere til nye ydmykende antifascistiske aksjoner som baserer seg på det å ikke kaste, men innta, frukt og/eller bær.» Bærekraft og matsvinn er viktig for aktivisten som også sier han avstår helt fra bruk av animalske produkter i aktivisme, både når det kommer til kasting og spising. Om dette betyr at vi vil få se en ny trend med demonstrativ bananspising fremover er usikkert, det som er sikkert er at frukt og bær er både godt og langt sunnere enn vaksinemotstand.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: