Viktige trans-saker nedstemt i Stortinget

-Kamerat. E

Transpersoner får verken offentlig beklagelse eller retten til å velge tredjekjønn i Norge!

Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet og Høyre var blant dem som stemte mot forslaget om tredje kjønnskategori og å gi en offentlig beklagelse til tvangssteriliserte transpersoner i Norge da spørsmålene torsdag 25. februar var til behandling i Stortinget.

Representantforslag om offentlig beklagelse og erstatningsordning for transpersoner som har gjennomgått irreversibel sterilisering var i utgangspunktet fremmet av SV og har vært en viktig sak for skeive miljøer og personer, både organiserte og uorganiserte, lenge. Samtidig ble det også behandlet et forslag om å innføre en tredje juridisk kjønnskategori i Norge, også dette var fremmet av SV.

Forslaget fra SV hadde tre hovedpunkter: Offentlig beklagelse, en egen erstatningsordning og åpning for tredje kjønnskategori. I all hovedsak ble det opprinnelige forslaget nedstemt av både regjeringspartiene og flertallet i opposisjonen. Forslaget om beklagelse fikk bare 7 stemmer i voteringen, stemmene fra SV, MDG og Rødt. Mot stemte 80 representanter (Stortingssalen var ikke fullsatt under torsdagens votering). Også forslaget om en egen erstatningsordning for dem som har måttet gjennomgå et irreversibelt steriliseringsinngrep ble nedstemt med samme siffer. Da spørsmålet om tredje kjønnskategori ble fremmet, ble det også nedstemte, det samme gjorde et mye vagere forslag fra Arbeiderpartiet om å be regjeringen utrede en slik ordning. Dette forslaget fik bare stemmene til Arbeiderpartiet og Rødt.

På den andre siden ble heller ikke FrPs vagt formulerte motforslag vedtatt: «Stortinget ber regjeringen evaluere lov om endring av juridisk kjønn for å sikre at lovendringen ikke har en innretning som kan ha gitt utilsiktede konsekvenser.» Uten at det her gikk frem hvilke utilsiktede konsekvenser FrP egentlig siktet til. Forslaget fikk bare 15 stemmer, alle fra FrP. Til slutt ble følgende forslag fra komiteen vedtatt med 62 mot 15 stemmer fra FrP: «Stortinget ber regjeringen påse at de som har måttet gjennomgå et irreversibelt steriliseringsinngrep i forbindelse med endring av kjønn, får sakene sine grundig behandlet innenfor de generelle erstatningsordningene som i dag finnes».

Kommentar: Stortinget sviktet, nektet å se individets smerte!

Vedtakene vil neppe bli sett på som en stor seier for den skeive bevegelsen i ettertid. Norge har igjen unnlatt å gå inn for modig politikk med stor betydning for mange enkeltindivider. Spesielt betydningen av en offentlig beklagelse ville ha vært uvurderlig og bidratt til verdighet og forsoning. Når politikerne her velger å ikke gi en beklagelse er det det samme som å ikke anerkjenne smerten og lidelsene til alle de som har lidd grunnet tiår med en feilslått politikk. Norge, tross en lang tradisjon for å fortelle blomstrende harmoniske eventyr, har nok en gang sviktet. Politikerne fra AP, H, KrF, SP, V og FrP har valgt å ikke gå inn i sin tid. 25. februar hadde de muligheten men valgte ikke å ta den. Der skuffelse er berettiget ved mye av vedtaket og prosessen er FrPs forslag egnet til å skape et klart ubehag. I essens, tross vage formuleringer, ligger det i FrPs forslag et dårlig skjult hint om en mulig omkamp. Det er ikke tvil om at forslaget fra FrP må sees i sammenheng med en stadig mer transfobisk debatt i Norge. Ikke eksplisitt i forslaget, men mellom linjene er det en klart reaksjonær linje som skimtes. I stedet for å se fremover og prøve å hele sårene av tidligere feilgrep har det politiske flertallet nok en gang bekreftet at arrogansen og makta fortsatt råder grunnen. Kampen for transrettigheter er kampen for menneskeretter, en kamp vi aldri kan legge til side eller neglisjere. Nå er det på tide å se de som ikke ellers har blitt sett.

Onsdag 24. februar markerte aktivister og støttespillere for Fargemarka boligprosjekt i Trondheim sentrum. Markeringen kommer etter en relativt turbulent måned med kontakt mellom kommunen og boliggruppa. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: