Full retrett fra regjeringen om portforbud!

Kammerat. E

Trekker forslaget!

Regjeringen ved justisminister Monica Mæland velger etter massiv motstand å skrinlegge forslaget om portforbud under pandemien, dette melder NRK onsdag 17. februar. Etter at regjeringen i januar la ut et forslag som åpnet for muligportforbud i Norge under korona pandemien ble lagt ut til høring kom det inn mer enn 1400 svar. Av disse var over 1200 fra privatpersoner, som gitt den korte høringsfristen, er et meget høyt tall. Et overveldende flertall av svarene, både fra privatpersoner og faginstanser var klart negative til forslaget. Forslaget vakte stor motstand i en stor del av det politiske landskapet, blant andre var partiet Venstre, men også FrP, tidlig ute med sterk kritikk av forslaget. Fra fagmyndighetene var responsen delt. FHI og flertallet av disse, var negative og så ikke at forslaget ville medføre en ekstra verdi i håndteringen av pandemien som kunne forsvare tiltaket. På den andre siden stod blant annet Helsedirektoratet med helsedirektør i spissen som mente forslaget kunne være nyttig ved en ekstrem situasjon. Fra ulike miljøer innen juss og menneskerettigheter har forslaget høstet massiv kritikk og forslaget har, av blant andre Advokatforeningen, blitt omtalt som inngripende på linje med hjemmesoning som i Norge er alternativ straff for fengsel.

I en pressemelding fra regjeringen heter det morgen onsdag 17. februar:

«Regjeringen har i dag bestemt at hjemmel om portforbud ikke fremmes for Stortinget. – Regjeringen er opptatt av å være best mulig forberedt i forbindelse med å bekjempe koronaviruset. Derfor har vi også utredet behovet for en lovhjemmel om portforbud, som vi har hatt på bred høring. Dette er et «verktøy» vi ikke har, og som vi heller ikke har hatt behov for. Det er fortsatt situasjonen, og den håper vi skal vedvare. Derfor fremmer vi ikke noe lovforslag for Stortinget, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).»

Her kan en merke seg at det fortsatt er en teoretisk åpning for at forslaget kan bli sendt ut på nytt, gitt at situasjonen skulle endre seg. Regjeringens retrett, står i sterk kontrast til hva statsminister Erna Solbergs uttalelser på Stortingets talerstol 18. januar, da ble portforbud fremstilt som et helt nødvendig og viktig tiltak for å forhindre død og fulle sykehus i en hypotetisk situasjon.

«Regjeringen har sendt på høring et tillegg til smittevernloven som regulerer portforbud. Ingen ønsker portforbud i Norge, men hvis smitten kommer helt ut av kontroll, slik at liv og helse for mange mennesker blir alvorlig truet, kan det være det siste virkemiddelet vi har å gripe til. Vi ser at det har skjedd i flere land rundt oss. Regjeringen har derfor kommet til at nødvendige forberedelser bør være gjort, slik at portforbud kan innføres innenfor regulerte og forutsigbare rammer dersom det skulle bli nødvendig.»

Nederlaget og returen for regjeringen i spørsmålet om portforbud kommer i en periode der motstanden mot inngripende tiltak er i ferd med å vokse. Etter snart et år med sterke restriksjoner er tålmodigheten svekket i befolkingen. Samtidig med lavere tillit til tiltakene kommer de psykiske og sosiale skadene av tiltakene til syne. I undersøkelser gjort blant studenter og unge voksne viser at så mange som en tredjedel av alle studenter sliter, både med læringsutbytte og ensomhet. En kortvarig lokal nedstenging av campus i Trondheim vakte sterk motstand bland studentledere i Studenttinget og Velferdstinget i starten av februar. Dette melder blant annet UnderDusken, som er en studentavis i Trondheim.

I januar demonstrerte aktivister tilhørende venstresiden og anarkistiske miljøer mot forslaget fra regjeringen – se egen sak. Portforbud har også i andre land blitt møtt med sterke protester, og demonstrasjoner i land der slike tiltak er blitt innført. Les også sak om at en rettsinstans i Nederland kjente landets nattlige portforbud som ikke gyldig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: