Klær skaper folk – (Kamerat 46 og Kamerat 56)

-Kamerat 46 og Kamerat 56

I det siste har Kamerat 46 blitt tjukkere. Såpass mye tjukkere at det ikke lengre går an å finne klær i “vanlig butikk”. Jeg har aldri før tenkt over det privilegiet. 

Tidligere har 46 fått en del klær av venner, og har vært på klesbyttedager med stor suksess. Men klesbyttedager fungerer bare hvis du er ca samme størrelse som vennene dine, og det er 46 ikke. 46 fikk gitt bort masse av sine gamle klær, men tok ikke med noe nytt hjem, rett og slett fordi hen ikke er en størrelse 38. 46 har tidligere tenkt at folk må kjøpe mindre klær, folk må i alle fall ikke kjøpe nytt, bare bruke second-hand! Tenk på miljøet! Men nå skjønner hen litt mer. Det går nesten ikke an å kjøpe second-hand når en er våre størrelser. Delvis fordi det bare er mindre utvalg, men også fordi tynne folk ser store plagg og tenker “Yess her var det mye stoff!” og så kjøper de store størrelser for å sy om til små størrelser. Så da blir det enda vanskeligere for tjukke folk å skaffe second hand. Jo tjukkere en blir, jo vanskeligere blir det å finne second hand som fungerer. 46 har fortsatt en viss sjans til å finne noe, men folk som er tjukkere enn det kan bare glemme det. Vi sier ikke at redesign er dårlig, tvert i mot er vi sterkt for alle tiltak som gjør at folk reduserer forbruket sitt! 

Vanlige butikker har sluttet å selge plus size i butikk. Alt er på nettet nå. Kapitalisme har selvsagt noe med saken å gjøre – bare det som lønner seg skal selges. De store kjedene har blitt dårligere og dårligere på store størrelser. Før var det helt vanlig med plus size avdelinger, og det var helt vanlig at alle klær gikk opp til størrelse 46. Nå går klærne ofte bare opp til 42. Men hva hjelper det med størrelse 46 i butikk når det uansett, i tilfelle Kamerat 56, er ti størrelser for lite, og plus size avdelingen er lagt ned. Siden kropper varierer mye mer når størrelsen går opp, varierer også behovet for ulik passform veldig. Som tjukking må vi kjøpe flere størrelser, prøve hjemme, og så evt sende tilbake og vente på refusjon. Det er stress. Det hadde vært kjekt om størrelsene i alle fall harmonerte med målene i størrelsesguiden. Å ikke selge store størrelser i vanlige butikker, er med på å lage et sterkere skille mellom “oss” og “dem”. Mellom “vanlige folk” og “feitinger”. Dette visker ut en kategori av folk som trenger representasjon, og underbygger fettfobien i samfunnet. Ofte er plus size kolleksjonene litt mindre trendy, litt mer kjerring, og litt mindre utfordrende. 

Det bringer skam å ikke passe inn i normen, enda det er ideen om “normalmennesket” som er fucka. Flere og flere blir overvektige, til tross for statens iherdige forsøk på “kampanjer” for å få folk til å spise mindre. Vi er biologisk bygd for å legge på oss, og vi har aldri før i menneskets historie hatt den typen overflod av mat som vi har i Norge i dag. De størrelsene som finnes i butikk er basert på et gjennomsnitt som er helt feil. De forsøker å dekke det som lønner seg på best mulig måte, og så presser de alle som ikke passer denne oppdiktede normen ut. Det lønner seg ikke å tekkes de tjukke. Selvsagt finnes det litt av hvert å si om fast fashion, hvor lenge klær skal være og hva ting skal koste, og det er kanskje ikke meningen at en bukse skal koste 250 kroner, men under kapitalismen skal alt være billig så vi kan forbruke mer. 

Tjukke folk skal ikke synes. De skal gå i klær som skjuler kroppen deres, så folk ikke ser fettet, så “vanlige folk” skal slippe å forholde seg til at tjukke folk finnes. Mange merker og butikker selger ikke klær i plus size kategorien i det hele tatt. Spesielt friluftsklær finnes det lite av for tjukke folk. Tjukke folk skal ikke gå på tur i skauen, tjukke folk skal sitte hjemme, ute av syne, helst ikledd svart, fordi svart er slankende. De skal i alle fall ikke kle seg i noe så de føler seg fine, eller bruke klær til å markere seg på noen som helst slags måte. Ta på det som passer og begrens “stil” til hvorvidt du liker V-hals eller rund hals på genseren. Stil og selvrealisering gjennom klær og utseende er for tynne folk. Tenk på det neste gang du kler deg i hva du vil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: