Aksjon mot portforbud i Trondheim

Lørdag 30. januar demonstrerte flere fra ulike miljø på venstresida mot regjeringens forslag om å åpne for portforbud i forbindelsen med korona-pandemien. Demonstrantene kom blant annet fra Kampkomiteen og RU. I tillegg var flere med tilknytting til anarkistiske og frihetlige miljøer blant dem som deltok i markeringen. Markeringen startet med appeller på torget og fortsatte med at de deltagende gikk gjennom byens gater til Svartlamon. Det viktigste slagordet for markeringen var «Nei til portforbud» som også ble ropt og fremsagt flere ganger. Hovedbudskapet i appellene var at portforbud ville tøye de grensene som ligger for å sikre demokratisk deltagelse og gå på tvers av fundamentale menneskerettigheter. Ved siden av at portforbud, åpenbart, vil gå på bekostning av bevegelsesfriheten var det et sentralt punkt for demonstrantene å vise at et eventuelt portforbud også kommer til å sterkt legge begrensninger på retten til å samles til fredelige forsamlinger og demonstrasjoner. Det siste er helt avgjørende for å kunne gi myndighetene tilbakemeldinger om ulike tiltak knyttet til smittevern eller andre tiltak går for langt. Frykten for utglidning ble også nevnt, med referanser til stadig flere eksempler på hvordan ulike land har innført ulike former for portforbud og demonstrasjonsforbud den senere tiden.

I etter kant av markeringen ble det sendt inn et høringssvar til regjeringen, i svarbrevet kan en lese følgende oppsummering og anbefaling:

«Oppsummering – vår anbefaling er at regjeringen skrinlegger det videre arbeidet og trekker forslaget. Vi ser ikke at forslaget er heldig ut ifra hensynet til demokratiet og individets frihet. Tiltaket portforbud, spesielt over en forlenget periode er et brudd på den politiske kulturen og tradisjonen i Norge. Vi frykter også at en forhastet prosess øker farene for at den norske stat kan gjøre seg skyldige i brudd på grunnleggende menneskerettigheter og at en gjennom å åpne for portforbud over lenger tidsrom vill kunne bidra til å underminere fundamentet i det norske demokratiet. Smittevern er viktig, men ikke det eneste som betyr noe. Grunnleggende menneskerettigheter er avgjørende, i noen gard kan smittevern og andre hensyn stå i motsetning til menneskerettighetene, da er det viktig å ha i bakhodet at en uthuling av grunnleggende rettigheter kan ha meget dramatiske langsiktige konsekvenser.»

Bråkmakern dekket demonstrasjonen med livestrømming, video og fotografi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: