Mulig portforbud i Norge

Saken er på høring til 31. januar 2021

Regjeringen utreder portforbud som mulig tiltak mot korona. I starten av januar, i en pressekonferanse, kunne justisminister Mæland meddele offentligheten at regjeringen utredet mulighetene for å innføre portforbud i Norge om korona-pandemien skulle komme ut av kontroll. Frem til pressekonferansen hadde arbeidet med å utrede dette tiltaket foregått uten innsyn fra offentligheten og med minimal forankring i Stortinget. Mangelen på åpenhet i denne saken og en rekke andre saker om korona har provosert flere kommentatorer i mediene. Av det regjeringen hadde gjort var blant annet å få utenriksstasjoner til å følge med på hvordan portforbud fungerer i andre land. En lang rekke land har innført portforbud, også flere stater som eller fremstår som demokratiske. Forslaget åpner opp for at portforbud kan innføres i hele eller deler av landet i hele eller deler av døgnet. Et portforbud skal ifølge forslaget avblåses av Stortinget etter en uke, utover det åpner forslaget for at et portforbud kan vare i inntil fem uker eller 35 dager. Forslaget som åpner for portforbud er sendt på høring, ved siden av en lang rekke organisasjoner og etater kan også privatpersoner komme med svar.

Forslaget fra regjeringen har fra ulikt hold allerede møtt motstand. Blant annet har FrP og flere fremtredener politikkere i Venstre kritisert forslaget. I Trondheim arbeider nå aktivister fra ulike politiske miljøer både med å få til en markering mot forslaget og med å skrive et høringssvar. Av kritikken som kommer er at et portforbud, spesielt over et lengre tidsrom bryter med menneskerettighetene, som er inntatt i grunnloven. Her kan nevnes spesielt paragrafene § 101 retten til fredelige demonstrasjoner og sammenkomster, § 106 retten til å fritt og uhindret kunne bevege seg innen rikket. Ved siden av dette er det også en frykt at et portforbud, også i deler av døgnet, vil kunne på bekostning av § 102 – retten til privatliv. Av de som har vurdert hensiktsmessigheten av portforbud som tiltak for å begrense smitte er FHI. Tidligere i januar kunne flere medier, blant dem NRK, melde at FHI ikke ser portforbud som tilstrekkelig effektivt, i forhold til andre tiltak, og at portforbud etter smittvernloven mest sannsynlig vil kunne være brudd på menneskerettighetene. Portforbud forslaget har også møtt motstand fra flere fagjurister. 

Saken er på høring frem til 31. januar og alle kan gi svar. Svar på høringen leveres elektronisk på regjeringen.no. Bråkmakeren kommer tilbake med mer informasjon om saken og en eventuell markering i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: