Aktivisme i 2021

Redkasjonen – Kamerat E. og Felix

Det er igjen klart for en ny periode med stadig mer inngripende tiltak i smittevernets navn. Erna Solberg har svinget svøpen over studenter og unge og gitt milliarder til landets rikeste. I en slik periode er det lett for en ung aktivist å bli motløs og resignere. Samtidig er det nå, i en tid av kriser, at vi virkelig trenger den radikale og uredde aktivisten som mest. Vi trenger dem som utfordrer det etablerte og velger å kjempe, selv om det nå ser vanskeligere ut enn på lenge. Vi trenger dem som ikke lar seg kue inn i isolasjon og stillhet. Det er ikke lett, men vi trenger dem med kreativitet og eget initiativ. Det er viktigere nå for dagens aktivister enn på lenge i et offentlig rom stadig mer begrenset av reguleringer. Når de tradisjonelle arenaene for aktivisme er blitt mindre aktuelle og innskrenkes må aktivisten tenke nytt. For selv om en pandemi herjer er ikke samfunnets andre kriser blitt mindre, snarere tvert imot. Klima, helse, militarisme og mangelen på frihet er ikke mindre viktig i 2020 enn de var det i 2019. Inngangen til 2020 var preget av lite håp, så langt har det meste blitt enda mørkere. Er det en tid vi trenger de radikale røstene er det nå!


Som aktivist er det du som må kjempe, det er ikke lett i motbakke. Som aktivist må du finne måter å nå ut i et samfunn der folks sosiale liv er redusert til turer i butikken og jobbmøter på teams. Det handler om at det offentlige rom ikke må bli avpolitisert. Det handler om å finne strategier gjennom kunst, teater, performansen og andre utrykk som kan egne seg i et miljø preget av mindre og mindre politisk handlingsrom. Et miljø der grunnelegende friheter innskrenkes. Der menneskerettigheter, som forsamlingsfrihet, demonstrasjonsfrihet og privatliv settes til side. Det er nå du har en mulighet. Om verden i morgen skal bli bedre enn i dag, er det nå du må kjempe. Ingen ting forandrer seg selv.


Lykke til inn i 2021!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: