Nasser mot korona? Hæ?

– Bråkebøtte, antifascistisk aktivist – Oslo

Innenfor alle politiske saker eksiterer det en konstant debatt mellom ulike parter. Alle politiske bevegelser, saker og begivenheter vil møte motstand fra et eller annet hold, uansett. Denne gangen har det dog nådd nye, og latterlige høyder, når folk står på barrikadene for å oppheve smittevernreglene som er innført på grunn av Covid-19 pandemien. Folk er rasende fordi de ikke får dra på by’n eller trene Zumba, og fordi det flere steder er påbud om munnbind. Konspirasjonene er mange, og det forfektes en spådom om at vi nærmer oss en fremtid som ligner «Stalins sovjet». Lørdag 28. november ble det arrangert en slik demonstrasjon i Oslo Sentrum, og jeg tok turen for å dokumentere og motarbeide de som møtte opp.

Man skulle kanskje tro at denne retorikken appellerte til et ytterst lite knippe av Norges grums, men hele samfunnets bunnslam har nå tatt til gatene for å demonstrere mot det de mener er brudd på menneskerettighetene. Bunnslam høres kanskje ut som en ufin bekrivelse av mennesker som ikke har kunnskapen helt i boks, men ser en bort i fra de «vanlige» arbeiderne som dukket opp, så blir nok beskrivelsen ganske passende for de fleste når jeg kan meddele at dette bunnslammet i stor grad besto av nazister, fascister, TERFs, straffedømte rasister og andre uønskede.

Det første kjente fjeset jeg la merke til var partileder for det brune partiet Alliansen, nemlig Hans Jørgen Lysglimt Johansen. Mannen leder et parti med flere medlemmer fra Den Nordiske Mostandsbevegelsen (NMB), og forfekter selv et typisk nasjonalsosialistisk tankegods. Han har ved flere anledninger lovprist «den ariske rase», uttalt seg antisemittisk og islamofobisk, og om ikke det var nok er han også homofob, og en utprega Holocaust-fornekter. Lysglimt og flere partifeller møtte opp med Trump-flagg, og viste støtte til «de gule skjortene».

Det andre kjente fjeset jeg kjapt dro kjensel på var frontfiguren i «de gule skjortene, eller «størst av alt er ytringsfriheten» som de egentlig heter, ved navn Veslemøy Lian. Hun og hennes disipler ble raskt kjent i det antifascistiske miljøet etter at de begynte å dukke opp på blant annet SIAN-demoer iført gule t-skjorter med norske flagg på. De kjemper for retten til å drive rasistisk og fascistisk organisering i ytringsfrihetens navn, og er tydeligvis også tilhengere av korona-fornektelse. Litta fun fact om Lian er at hun i sommer ble utestengt fra Spleis, fordi hun samlet inn penger til SIAN-demo.

Dette fører oss videre til neste grums på lista, nemlig SIAN. Lars Thorsen dukket brått opp i kledd sin karakteristiske beige uniform, iført Go-Pro kamera på brystet, men denne gangen også med hatt. Ny garderobe, men samme gamle rasistiske tankegods. Thorsen så ut til å ha en god dag sammen med sine SIAN-venner Anna ‘Fanny’ Bråthen, Ellen Due Brynjulfsen og andre mindre kjente fjes. SIAN er en organisasjon som taler for deportering og internering av muslimer, og sprer den velkjente Eurabia-teorien på sine demonstrasjoner. De er en typisk kvasiliberal counter-jihad organisasjon som sprer løgner og konspirasjoner om muslimer.

Sammen med SIAN kunne man også skimte en velkjent svensk nynazist, nemlig Anneli Virtanen. Hun er tidligere medlem av Den Nordiske Motstandsbevegelsen, men flyttet til Trondheim for et «roligere liv». Politiet har dog konfiskert våpnene hennes fordi de mente det var mistanke om at disse skulle bli misbrukt, fordi hun er tilknyttet Nordens farligste organisasjon. Hun ser ut til å ha funnet roen hos sine medrasister i SIAN, og driver også den høyreekstreme «TV-kanalen» og nyhetssiden Alternativ Media sammen med Ronny Rønning. Alternativ Media livestreamet hele demonstrasjonen.

I tillegg befant det seg andre NMB medlemmer, samt et knippe danske fascister i mengden. Kari Jaquesson, opprinnelig kjent som treningsinstruktør og «feminist» dukket også opp. I nyere tid kanskje mer kjent som tidenes dårligste feminist, velkjent TERF, antisemitt, klimafornekter og Assad støttespiller, som blant annet har kalt Leger Uten Grenser for en terrororganisasjon. Nylig la hun til korona-fornekter på denne lista, og gjorde stort media-comeback for noen uker siden da hun postet en video om at pandemien var, og jeg siterer: «pure F-ing bullshit».

Denne litt rare blandinga av folk på ytre høyre fløy utgjør det vonde godteriet ingen vil ha, men de må fortsatt tas på alvor. Disse menneskene er utprega rasister, revolusjonære nazister, straffedømte og potensielt voldelige. Denne lørdagen var det en liten gjeng antifascister som møtte opp for å dokumentere, og eventuelt konfrontere nassene direkte. Denne gangen var vi altfor få, og jeg skulle ønske vi var flere som møtte opp. Selv om dette ikke er en rasistisk eller fascistisk demonstrasjon i seg selv, er det uønskede mennesker som kommer fra utenfor Oslo som deltar, folk vi ikke ønsker i byen vår. Oslo er uten unntak en nazifri sone, så når de utfordrer med sin tilstedeværelse så må vi reagere. Vi må behandle disse demonstrasjonene som en hvilken som helst fascistisk markering, vi må møte opp med sterkere motstand enn det vi har gjort tidligere!

Høyreekstremisters tilstedeværelse i Oslo er en stor trussel for alle minoriteter i hovedstaden, og selv om fascistene ikke alltid tyr til vold er det fortsatt ubehagelige å ha de i nærheten. Et annet stort problem er også mulighetene de har til å rekruttere på disse demonstrasjonene. Folka som møter opp disse arrangementene er sårbare mennesker fra arbeiderklassen som føler seg oversett av staten. Ut ifra innholdet i appellene og jubelen som brøt ut, virker det som mange av deltakerne allerede er lavt lønnede folk, som nå oppå det hele har blitt permittert. Dette er med andre ord folk i en sårbar posisjon, ergo, mennesker som er i siktet til fascistene når de skal rekruttere. Det er også en overflod av ulike konspirasjoner innad i anti-korona miljøet, at folka allerede tror på konspirasjoner kan gjøre noen mer tilbøyelige for å falle for fascistenes konspirasjoner. Med unntak av fascistene er deltakerne faktisk vanlige arbeidsfolk, våre allierte, våre kamerater, ingen av oss er tjent med at disse folka blir dratt inn i høyreekstremismen. Ingen av oss tjener på en splittet arbeiderklasse, derfor må vi sørge for at fascistene blir utestengt fra disse demonstrasjonene, noe annet vil være kontrarevolusjonært.

Politiet var som vanlig sterkt representert, og fungerte som vanlig som livvakter for fascistene. De hadde altså noen titalls fascister, deriblant straffedømte i nærheten av seg, men valgte heller å vie all oppmerksomhet mot de «farlige» antifascistene. Jeg så den ene etter den andre bli bortvist fra stedet, og selv ble jeg etter hvert oppsøkt. De tok ID og stilte masse spørsmål, men jeg ble ikke bortvist fra stedet i første omgang. Noen timer senere etter massiv overvåkning og irriterende stirring, ble det for mye da jeg pekte på noen nasser og forklarte noen bekjente hvem disse folka var. Snuten kom mannsterke bort og spurte hvorfor vi pekte, sa at det så mistenkelig ut og at de fryktet vold. Begrunnelsen var at de «skjønte at vi ikke likte disse folka», mitt svar var da «selvfølgelig liker jeg dem ikke, liker du nynazister kanskje?». Fikk aldri noe svar på det spørsmålet, men vi ble i hvert fall bedt om å gå.

Politiet forholdt seg faktisk rolig i første omgang, og de sa vi skulle trekke oss mot Nationaltheatret. På vei dit passerte vi en politibil. To menn kom løpende etter oss fordi SIAN-gjengen gikk noen meter foran oss, og de mente vi var på vei for å banke dem. Vi prøvde å gå, men det kom stadig flere og flere bort til oss. Vi sto der lenge etter at SIAN var langt borte, men likevel holdt de oss igjen. Innsatsleder kalte oss dumme, var aggressiv, og basert på synsing ble vi bortvist fra sentrum i 12 timer. Vi fikk ingenting skriftlig. De mente de bortviste oss for «vår egen sikkerhet», jeg påpekte at hvis de var interessert i å beskytte minoriteter så burde de heller bortvise fascistene, ikke vi som prøver å bekjempe dem.

Måten politiet var på oss hele dagen er slett ikke unik. Under alle fascistiske markeringer blir antifascister bøtelagt, utsatt for tåregass og vold, taua inn og behandlet som dritt. Dette skjer kun for å ivareta retten til å stå på et torg å være fascist. Unge mennesker blir utsatt for vold, fordi en liten gruppe mennesker skal få lov å snakke dritt om andre folk gjennom et høyttaleranlegg midt i by’n. Etter SIAN motdemoen på Furuset i sommer brukte politiet store ressurser på å dele ut bøter for eggkasting på døra til folk. Dette er urettferdig bruk av makt. Her har vi bra folk som i motsetning til politiet faktisk gjør en innsats for å bekjempe rasisme, istedenfor å bidra til å opprettholde strukturene, også blir de straffa for det.

Politiet har historisk sett aldri vært en forkjemper for minoritetsvern. FN kritiserer norsk politi for etnisk profilering, og det virker mer interessant for de å straffe antifascister, enn fascister. Opp igjennom historien har politiet, også i Norge, utøvd vold mot for eksempel skeive og jøder. De siste årene har volden og trakasseringen vært mer rettet mot muslimer og svarte, og det at de beskytter fascistene i så stor grad som de gjør forverrer hele bildet. En høyrepopulistisk bølge skylder i disse dager over Europa, la oss sørge for at denne bølgen snart trekker seg tilbake. Denne bølgen legitimerer høyreradikalisme og ekstremisme, og gjør det å være rasist enklere. Det er farlige tendenser som utspiller seg, men vi skal fortsatt ikke se på at fascismen vokser og blir utbredt. Venstresiden må fortsette å kartlegge, dokumentere og konfrontere fascistisk aktivitet, hvis ikke vi gjør det får problemet vokse fritt, og det er ingen tjent med.

Kjeppjag nazisvina!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: